søndag 30. september 2012

Hodekål

Nesten gratis mat? Velg hodekål. 1 kr kiloen og kan brukes til så mangt.
Jeg har fråtset i kål de siste tre-fire ukene, kålsalat, fårikål, wok, i salat og som snacks.
Jeg har til og med lært meg å lage melkesyregjæret kål. Det krever litt tålmodighet og god hygiene for å lage, men absolutt verdt strevet.



Melkesyregjæret kål

Du trenger et stort glass (ca 2 l) med stor åpning.
1 kålhode, 2-3 gulrøtter og salt.

Begynn med å snitte kålen fint og riv gulrøttene grovt.
Bland kålen godt med salt, riktig kna saltet i lag med kålen, den skal smake ramsalt.
Legg kålen i et stort glass og press den godt sammen.  Legg et lokk eller lignende og sett press på, da safter kålen seg og gjæringen vil begynne. Viktig at all kålen er dekket av væske og sett på tett lokk. La kålen stå på kjøkkendisken i fire-fem dager. Da kan du ta av lokket og "lufte" surkålen. Det betyr at du rører rundt og lar det komme luft til, dette lukter ganske kraftig, og er lurt å gjøre ute hvis du kan. Når surkålen er ferdig luftet er den klar til å spises.

Den kan spises kald som salat eller varmes til tilbehør til middag, godt er det uansett.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar